Войната на бъдещето вече започна
Войната на бъдещето вече започна / Thinkstock/Getty Images

В период на серийни кибератаки, особено след последните карикатури на ислямския пророк Мохамед, Центърът за анализ на отбранителната компютърна борба (КАЛИД), стражът на компютърните системи на френската армия, е на бойна нога зад дискретната фасада на парижка сграда.

Седнал пред стена от екрани, кибервойник в камуфлажна униформа внимателно следи информацията. Внезапно на един от компютрите се откроява в червено надпис "SUSPICIOUS" (подозрително).

"Засякох сигнал в един сайт, един потребител се опитва да влезе в облачен сървър", казва подофицерът, който заедно с още тридесетина военни, следи 24 часа в денонощието мрежите на министерството на отбраната, дебнейки за най-дребния злонамерен или много злонамерен натрапник.

"Търсим да засечем анормален мрежов пик, значителен трафик на имейли. За целта разполагаме с "датчици" на входовете към мрежите ни, към компютрите ни", обяснява кибервойникът, който предпочита да остане анонимен.

А невидими врагове не липсват. На 6 януари сайтът на министерството бе хакнат от групировката "Анонимните". През последните дни армията бе мишена на десетина кибератаки, насочени по-специално към отделни полкове. На 12 януари хакери, твърдящи че са представители на организацията "Ислямска държава", за кратко поеха контрола над акаунтите в Twitter и YouTube на американското военно командване в Близкия изток (Сентком). "Хората на Даеш (съкращение на "Ислямска държава" на арабски) имат пари, вербуват компютърни специалисти. Може да им липсват разузнавателни мрежи за мишените им, но са способни доста бързо да блокират сайтове", отбелязва вицеадмирал Арно Кутийер, който отговаря за киберотбраната в генералния щаб на въоръжените сили.

"Това са само безобидни жестове. Но във войната за имидж може да представлява интерес", добавя специалистът. Затова пък джихадистите според него нямат ресурсите да водят мащабни атаки. КАЛИД също така следи кибератаките, които могат да парализират оръжейните системи или да откраднат информация за ресурсите или мишените на въоръжените сили. За целта службата изпраща екипи в местата на операциите.

Защото повече от атаките на сайтове в интернет, същинският кошмар на генералните щабове е този: ракети да бъдат спрени в полет, безпилотни самолети да бъдат хакнати, фрегати да бъдат дистанционно отклонени насред военна намеса.

В Африка френската антиджихадистка операция "Бархан" например бе мишена на опит за кибератака, доверяват ни от министерството на отбраната. "Това може да стане с компютър и телефон", казват източници от ведомството.

Джеймс Бонд отдавна има последователи. При израелския удар срещу предполагаем сирийски ядрен обект през 2007 г. дигитална атака заблуди вражеската отбрана с преправен радарен образ. В аферата Стъкснет компютърен вирус шпионира и препрограмира индустриални автомати, атакува ирански ядрени центрофуги, за които се подозира, че обогатяват уран за военни цели.

Системите са все по-взаимосвързани, което ги прави още по-уязвими. На един кораб навигацията, задвижването, бойните системи и комуникациите са интегрирани. Ако няма обезопасяване, скоро ще е възможно да се блокира един кораб в открито море или да му се попречи да води бойни действия.

Зад КАЛИД десетки изследователи от Генералната дирекция по въоръжаването (ГДВ) работят изпреварващо по тази кибервойна на бъдещето.

"Поставяме се на мястото на нападателя и виждаме какви атаки можем да извършим срещу собствените си оръжейни системи, за да видим дали заплахите са реални", казва Фредерик Валет, ръководител на отдела по сигурността на информационните системи в ГДВ.

Заради засилващата се заплаха Франция се сдоби с бюджет за киберотбрана от един милиард евро за периода 2014-2019 г. КАЛИД трябва да се разрастне двойно в следващите пет години и да назначи 400 експерти.

По този показател Франция остава далеч след САЩ, Китай и Израел и е на съпоставимо ниво с Великобритания или Русия, казва министерството на отбраната.

"Идеята е да достигнем достатъчно ниво на сигурност. Абсолютна сигурност няма. Трябва да умеем да действаме изпреварващо, да въвеждаме адаптирани нива на защита и да сме способни да реагираме в случай на атака", обобщава Валет.

Източник: БТА