Туитовете, които написаха историята
Туитовете, които написаха историята / Gulliver/Getty Images

По повод първичното публично предлагане на Twitter (Туитър), което става при цена от 26 долара за акция, Франс прес предлага справка за някои от туитовете, написали историята.

През януари 2009 година потребител пише "Има самолет на река Хъдзън. Аз съм на ферибота, който отива да прибере хората. Невероятно е". Така интернет научава, че самолет на американската компания Ю Ес Еъруейс се е приводнил във водите на реката в Ню Йорк.

"Да пратя туит от земната орбита е невероятно. В отлична форма съм, работя много и се наслаждавам на невероятните гледки. Приключението на моя живот започна", пише през май 2009 година астронавтът Майк Масимино и това е де факто първият туит, пратен от космоса, от борда на Международната космическа станция.

"В един часа след полунощ хеликоптер прелита над Аботабад, а това е рядкост", пише през май 2011 година пакистанският компютърен консултант Кохаиб Асар, без да знае, че първи съобщава за предстоящата операция на американски командоси по ликвидирането на Осама бин Ладен, укривал се години наред в къща в пакистанския град.

"Още четири години", пише през ноември 2012 година Барак Обама, едва-що научил, че е преизбран за президент. Към туита има и снимка на Обама прегърнал съпругата си Мишел. Туитът е препредаден 800 000 пъти - рекорд в историята на социалната мрежа.

"Скъпи приятели с радост се свързвам с вас чрез Twitter. Мерси за вашия щедър отговор. Благославям ви от все сърце", пише през декември 2012 година папа Бенедикт Шестнайсети и това е първият папски туит в историята на Ватикана.

"Две експлозии в Белия дом, Барак Обама е ранен", такова съобщение се появява в Twitter през април 2013 година, когато привърженици на режима на Башар Асад проникват в акаунта в Twitter на агенция Асошиейтед прес и пращат на света шокираща новина, която води до срив на Уолстрийт.

Революция Twitter пък се нарича протестното движение в Иран срещу преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент през 2009 година. Тогава противниците на Ахмадинеджад използваха Twitter, за да уговарят протестите си.

Две години по-късно Twitter става предпочитано средство за комуникации и за протестиращите от Арабската пролет.(БТА)