Трима космонавти се завърнаха на Земята от МКС
Трима космонавти се завърнаха на Земята от МКС / снимка: Reuters

В Казахстан се приземи успешно спускаемият апарат на космическия кораб „Союз ТМА-06М”, с който на Земята се завърнаха руските космонавти Олег Новицки и Евгений Тарелкин и американският астронавт Кевин Форд.

Екипажът е понесъл нормално приземяването, което бе обезпечено от три самолета, 14 хеликоптера и седем евакуационни машини на руската авиация. След няколко часа тримата космонавти ще могат да напуснат спускаемия апарат.

Първоначално бе планирано приземяването да се осъществи в нощта на четвъртък срещу петък, но неблагоприятните климатични условия принудиха специалистите да отложат операцията с едно денонощие, уточнява БГНЕС.

След завръщането на Земята на Кевин Форд, командир на Международната космическа станция, е вече астронавтът Крис Хедфийлд - първият канадец, на когото е оказана подобна чест. Заедно с него на МКС останаха руският космонавт Роман Романенко и американският му колега Томас Маршбърн.

Следващата експедиция за космическата станция потегля през нощта на 28 срещу 29 март. С кораба „Союз ТМА-08М” от космодрума Байконур ще полетят руските космонавти Павел Виноградов и Александър Мисуркин, както и астронавтът от НАСА Кристофър Касиди.