Създадоха бутилка, която се яде
Създадоха бутилка, която се яде / Thinkstock/Getty Images

Биоразграждаща се опаковка за вода от водорасли, която може и да се яде, както и нов метод за боядисване на дрехи с по-малко химикали спечелиха европейска награда за чисти технологии, съобщи в. "Гардиън".

Опаковката за вода Ooho е сферична. Създателите й я описват като "вода за ядене". Тя е биоразграждаща се, хигиенична и производството й струва 1 пени. Съставена е основно от калциев хлорид и натриев алгинат, който се извлича от водорасли.

Дизайнерът на Ooho Пиер Паслие описва продукта като "направен от човека плод".

Опаковката е с двойна мембрана. При по-големи количества вода капсулите са пакетират в по-плътна опаковка, подобно на портокал.

"В крайна сметка не е необходимо човек да яде опаковката. Тази възможност обаче показва колко естествена е тя. Хората се радват, че може да бъде създаден опаковъчен материал, който е толкова безвреден, че може да бъде изяден", каза Пиер Паслие.

„При пластмасовите бутилки има толкова много нежелани неща. Те се разграждат бавно, за производството им е необходима много енергия, а се използват все повече", добави той.
Другият лауреат на наградата е компанията "Алшеми текноложи". Тя разработи дигитален метод за дозиране на боя за текстилната индустрия, с който дрехите се боядисват селективно с нещо като индустриален струен принтер. Те не се потапят напълно, какъвто е досегашният процес, за който са необходими много химикали, вода и енергия.

И двете компании получават по 20 000 евро инвестиции от инициативата за климатични иновации Climate KIC, учредена от Европейския институт за иновации и технологии на ЕС, чиято цел е да допринесе за преминаване към устойчива икономика.

Източник: БТА