Стволови клетки лекуват остеопороза
Стволови клетки лекуват остеопороза / © Thinkstock/Getty Images

Донорски стволови клетки, инжектирани у мишки, които са засегнати от свързана с възрастта остеопороза, доведоха до възстановяване на нормалната костна структура, заявиха учени от университета на Торонто.

В рамките на експериментално изследване бе установено, че едно-единствено инжектиране на мезенхимни стволови клетки от здрави мишки у техни посестрими, засегнати от остеопороза, е довело до изненадващо развитие на нормална костна структура.

Мезенхимните стволови клетки могат да се превърнат във всякакъв вид клетки, включително костни. Не е нужно да се търсят подходящи донори за реципиентите, тъй като няма риск от отхвърляне на костни клетки. Авторите на изследването са на мнение, че мезенхимни стволови клетки ще могат да се използват за превенция на остеопороза.

Учени удължиха живота на мишки с 35 процента

За целите на изследването учените отнели мезенхимни стволови клетки от здрави мишки и ги инжектирали у техни посестрими с остеопороза. 6 месеца по-късно засегнатите от болестта кости се възстановили.

Освен изследването с мишки, в момента се извършват ранни тестове с хора. Тези експерименти могат до доведат до по-широкомащабни клинични опити през следващите 5 години.

Източник: БТА