Студент измисли алтернатива на събуждането с аларма
Студент измисли алтернатива на събуждането с аларма / © Thinkstock/Getty Images

Стряскащият звук на алармата не е най-добрият начин да излезем от света на сънищата. Поради тази причина френски изобретател конструира "милостив" будилник, който буди с ухание на кафе и кроасани, пише в. "Метро".

Разработката е дело на 19-годишния студент инженер Гийом Ролан. Той е кръстил своя часовник "Sensorwake", като новият продукт въздейства не на слуха, а на обонянието.

"Хората не са били проектирани така, че да се събуждат под звука на айфона", изтъква Ролан. Поради тази причина той набляга повече на обонянието на хората. В будилника се вкарват желаните от нас капсули с ухания, които да ни събудят.

Умно легло предупреждава когато децата ни не си доспиват

След това часовникът се настройва за съответния час. Събуждането става бавно и постепенно, и е много приятно. Предлагат се още капсули с ухание на "джунгла" и на "морски бряг".

По време на тестовете уханната аларма се оказала толкова ефективна, колкото и звуковата. Будилникът събуждал спящите в 99 процента от случаите за по-малко от 2 минути. Ако ви е запушен носът, съществува и алтернативно решение със задействане на звуков сигнал, след провала на ароматното ставане.

Източник: БТА