Софтуер ще следи за псувни и обиди в онлайн медии
Софтуер ще следи за псувни и обиди в онлайн медии / снимка: morguefile.com

Руската служба за контрол в интернет пространството започна тестовете на система за автоматичен мониторинг на онлайн изданията, която трябва да започне да действа в края на настоящата година.

Задачата на програмата е да се търсят незензурни думи и изрази в автоматичен режим, а не както е досега - ръчно от оператори. Тя се базира на редица ключови думи, за които търси в текста. Засега тя е подготвена да работи в режим лексика и графични изображения, но не е изключено да се разшири с аудио и видео, пише БГНЕС.

До началото на работата на тази програма специалистите работеха в ръчен режим. Системата за мониторнг на медии, сайтове, форуми и блогове в интернет е заявена в конкурс още през 2011 г.

Тогава задачата на софтуера бе да търси в интернет материали с пропаганда на екстремизъм, тероризъм, наркотици и педофилия. Готовият продукт, разработен от компанията „ДатаЦентр”, според поръчителя Роскомнадзор не отговарял на изискванията и не можел да си изпълнява функциите, ето защо бил върнат. Изпълнителят обаче отказа да върне изплатената сума от 1,5 млн. рубли.