Софтуер победи човека в няколко видеоигри
Софтуер победи човека в няколко видеоигри / Thinkstock/Getty Images

Софтуер, който може сам да се обучава, победи човека в някои видеоигри, сред които популярната Space Invaders, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Успехът е постигнат от софтуер, разработен от британската фирма "ДийпМайнд".

"За пръв път е създаден софтуер, който може сам да се обучава въз основа на придобития от него опит, за да може след това да реши широка гама сложни задачи", заяви съоснователят на "ДийпМайнд" Демис Хасабис.

Новият софтуер, създаден от "ДийпМайнд", която през 2014 г. стана собственост на Гугъл, е базиран върху алгоритъм и комбинира няколко техники за обучение по информатика с механизми, вдъхновени от функционирането на невронни мрежи. Въз основа на минимална информация този "агент на изкуствения интелект", кръстен DQN (Deep Q-network), се научи сам да играе на няколко видеоигри, като в редица случаи постигна същите или дори по-добри резултати в сравнение с тези на човека. Оказа се, че софтуерът е по-добър от човека в 29 видеоигри, създадени от компанията "Атари", но му отстъпва в други 20.

През 1997 г. суперкомпютърът "Дийп Блу" победи тогавашния шампион по шахмат, руснака Гари Каспаров. През 2011 г. софтуерът "Уотсън" спечели американска телевизионна игра. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА