Северна Корея се хвали с откритие: водка без махмурлук
Северна Корея се хвали с откритие: водка без махмурлук / Thinkstock/Getty Images

Севернокорейска алкохолна напитка от женшен може да бъде употребявана без опасения, че след това почерпилите се ще страдат от махмурлук, гласи публикация във вестник „Пхенян таймс". В материала се посочва, че местна фабрика за хранителни продукти от години подобрява напитката, заменяйки захарта с опърлен, лепкав ориз, което помага за отстраняване както на нагарчането, така и на махмурлука.

„Напитката „Корьо" се прави от шестгодишен женшен Кесонг Корьо, известен с медицинския си ефект, и опърлен ориз. Тя е предпочитана от експертите и ценителите, тъй като е пивка и не предизвиква махмурлук", гласи публикацията.

Ким Чен-ун поздрави учените за водородната бомба, поиска по-големи успехи

През август корейската информационна агенция пусна новината, че в севернокорейския университет Сонгюнгван работят върху подобряване качеството на спиртната напитка Кесонг Корьо Инсам. Статия от далечната 1999 г. също твърди, че питието с градус от женшен „е еликсирът на живота".

За да бъде доказано твърдението за отсъствието на махмурлук след употреба на севернокорейската напитка, тя трябва да стане популярна и в южната част от Корейския полуостров. Според доклад на Световната здравна организация от 2012 г. южнокореецът пие средно по 12,1 л. алкохол на година, като по този показател е първенец в Азия.

Ким Чен-ун и тайната на еднорога

Алкохолна напитка без сутрешни болки в главата не е единственото откритие на Пхенян. Миналата година севернокорейските медии твърдяха, че медицински продукти, съдържащи екстракти от женшен, лекуват редица болести, дори и СПИН, припомня в. „Гардиън".

Източник: БГНЕС