Самолетът Слънчев импулс 2 е отново във въздуха
Самолетът Слънчев импулс 2 е отново във въздуха / БГНЕС, архив

Самолетът, задвижван със слънчеви батерии, "Слънчев импулс 2", излетя в четвъртък от Хавайските острови и се отправи към западния бряг на САЩ, за да възобнови околосветската си обиколка, предадоха АФП и АП.

„Слънчев импулс 2” се нуждае от 20 млн. евро да приключи околосветския си полет

Лекият експериментален апарат бе прикован на земята в продължение на почти 300 дни. Той излетя от летището Калаелоа и се отправи към Маунтин Вю близо до град Сан Франциско в щата Калифорния. Швейцарският пилот Бертран Пикар управляваше самолета за този девети етап от обиколката. Той и сънародникът му Андре Боршберг се сменят в пилотската кабина при осъществяването на всеки следващ полет.

"Можахме да открием метеорологичен прозорец, едно проясняване на времето ,което ни позволи да излетим, като се надяваме да кацнем след 62 часа в Маунтин вю", изтъкнаха от проекта "Слънчев импулс" в съобщение за медиите.

Хавай посрещна рекордьора "Слънчев импулс 2" (ВИДЕО)

Околосветската обиколка на Пикар и Боршберг бе ненадейно преустановена след като апаратът пристигна на Хавайските острови миналия месец юли. Той се намира на средата на 35-хилядния маршрут на двамата пилоти. Самолетът беше прикован на земята в продължение на 293 дни заради техническо кацане.

През това време бяха отново заредени и поправени батериите и се очакваха идеалните метеорологични условия за продължаването на обиколката. Батериите на "Слънчев импулс 2" претърпяха повреда по време на последния етап над Тихия океан, който продължи рекордните 5 дни и 5 нощи от Нагоя в Япония до Хавайските острови.

Източник: БТА