/ netinfo
Регистрират интернет адреси изцяло на кирилица с разширение .бг
92455
Регистрират интернет адреси изцяло на кирилица с разширение .бг
  • Регистрират интернет адреси изцяло на кирилица с разширение .бг
От 8 февруари стартира регистрацията на домейни изцяло на кирилица с разширение .бг. През първите три месеца регистрации ще могат да се правят само на публични институции като министерства, общини, населени места и други. От 8 май всяко физическо или юридическо лице също ще може да има интернет адрес на кирилица, а дотогава има право да заяви исканото наименование. Домейнът, завършващ на .бг, ще струва 20 лева на година при служебния регистратор имена.бг.

Първият интернет адрес в домейна на кирилица ".бг" вече е реалност

Започва регистрацията на интернет адреси на кирилица с разширение .бг. Вече има интерес и заявки за имена, каза Драгомир Славов, който е председател на Управителния съвет на служебния регистратор имена.бг. През първите три месеца обаче ще тече така нареченият период sunrise (сънрайз). "Това е начален период, в който ще могат да заявяват и регистрират домейни в тази област примерно областните администрации, общините. Министерствата ще създадат списък със защитени имена, които ще бъдат вкарани в този период. Така че има един период, който е защитен от гледна точка на регистрантите, които притежават права върху имената", каза Славов.

България с домейн на кирилица

От 8 май всички физически и юридически лица също ще могат да регистрират  домейн в областта .бг. свободно. "Те могат да направят заявяването и в този начален период, но самата регистрация ще започне след изтичане на трите месеца, тъй като някои от заявките могат да попаднат в защитените имена. Затова е този тримесечен период, в който да се изясни кои именно ще бъдат защитени и кои - не", каза Славов.

Годишната цена, определена от имена.бг, е 20 лева на година без ДДС. От регистратора уточняват, че не са допустими имена на домейни, представляващи нецензурни или обидни думи или словосъчетания.

Вижте общите условия за регистрация и поддръжка на имена в интернет областта .бг