България с домейн на кирилица
България с домейн на кирилица / БГНЕС
България сдомейн на кирилица
87303
България сдомейн на кирилица
България сдомейн на кирилица
  • България сдомейн на кирилица
  • България сдомейн на кирилица

На 1 юни официално стартира домейнът на кирилица .ею. По този начин се дава възможност да се създават интернет адреси, изписани изцяло на български език.

От новите опции могат да се възползват всички институции, общини, компании и физически лица, които имат желание да бъдат по-лесно откриваеми в българското интернет пространство. С .ею кирилицата официално става третата азбука, която се използва при изписването на домейни заедно с латиницата и гръцката азбука.

След по-малко от 24 часа ще е възможно да се регистрират домейни изцяло на кирилица с разширението .ею. Това ще позволи на около 300 милиона души по света да използват родния си език в интернет, каза Огнян Златев от представителството на Европейската комисия в България.

„За нас е важно, че стартирането на домейна с разширение .ею на кирилица предоставя възможност на все повече хора да могат да се възползват от възможностите, които предлага виртуалното пространство, било като възможност за комуникация, за обмен, а и не на последно място за запазване на културната ни идентичност", обясни той.

Кирилицата трета в интернет, мина китайския език

Джовани Сепия от Европейския регистър за интернет домейн имена уточни, че за момента не се очаква голямо увеличение на регистрациите на домейни, завършващи с .ею.

Най-вероятно ще има няколко хиляди нови регистрации, а целта е да се залага не толкова на количеството, колкото на качеството на домейните.

„Очакваме домейните, които регистрираме, да бъдат ефективно използвани за имейли и уебсайтове. Надяваме се да имаме регистрирани потребители, които да са бизнес оператори, търговски дружества и институции, като работим в усилено сътрудничество с интернет-доставчиците в България", уточни Сепия.

Чрез домейните на кирилица ще се улесни и достъпът до интеренет за българските потребители, тъй като вече няма да е необходимо на латински да се изписват специфични букви като Щ, Ъ, Я или Ю.