Първият частен космически кораб излита на 30 април
Първият частен космически кораб излита на 30 април / снимки: Reuters, архив

Изстрелването на първия частен космически кораб Dragon на компанията SpaceX към Международната космическа станция, което бе насрочено за края на март, се планира за 30 април, съобщи американската аерокосмическа агенция НАСА на страницата си в Twitter.

"Изстрелването на ракетата Falcon 9 с кораба Dragon към МКС се планира за понеделник, 30 април, в 12 ч. 22 мин. Източно време", се казва в съобщението. Стартът ще се осъществи от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида.

Първото изстрелване на капсулата Dragon на първия частен космически кораб със собствената ракета-носител Falcon ("Сокол"), компанията SpaceX осъществи през декември 2010 г. Вторият полет, в хода на който се планираше сближаване и скачване с Международната космическа станция, бе официално насрочен за 7 февруари 2012 г. На 17 януари тази година обаче компанията SpaceX обяви, че й трябва още време и че изстрелването се отлага за неопределен срок. По-късно сайтът SpaceflightNow съобщи, че корабът Dragon ще стартира към МКС не по-рано от 20 март, но както се отбелязваше в съобщението, стартът може да бъде отложен до средата на април, в зависимост от разписанието на екипажа на МКС, на който предстои да приеме новия европейски товарен кораб ATV-3 и новия пилотиран "Союз".

След прекратяването на полетите на американските совалки, руските кораби "Союз" станаха единствените средства за транспорт на хора до МКС. От 2006 г. НАСА осъществява програмата Commercial Orbital Transportation Services (COTS), в рамките на която се поощряват усилията на частни фирми да създават космически кораби, способни да доставят товари на околоземна орбита и на МКС, допълва БТА.

В рамките на тази програма американската космическа агенция ще изплати на SpaceX 396 млн. долара, а на друга компания - Orbital Sciences Corporation, 288 млн. долара за успешното завършване на всички етапи по създаването на космическа транспортна система. Досега SpaceX е получила 376 млн. долара, а Orbital - 261,5 млн. долара.