Пускат в движение най-бързия влак в света
Пускат в движение най-бързия влак в света / netinfo

На скоростните железопътни линии в Япония от 1 юли ще се появи новият влак “шинкансен” N700, който по бързина превъзхожда всички предишни модели. Най-популярният маршрут Токио – Осака сега ще бъде изминаван с 5 минути по-бързо – за 2 часа и 25 минути, информира БГНЕС.

За първи път от 15 години се удава да бъдат подобрени показателите на най-бързия влак досега, “Нодзоми”. Увеличен е броят на двигателите под вагоните, което увеличи възможностите на “шинкансен” с 30% и скоростта му достигна 270 километра в час.

Въпреки увеличената мощност влакът консумира по-малко електричество от предшествениците си. Освен това са внесени промени в прочутата клюнообразна предна част с оглед на аеродинамиката и последните авиационни технологии. За намаляване на съпротивлението на въздуха плоският “клюн” бе удължен с 1,50 метра.

Друго нововъведение позволява преминаването на завоите без намаляване на скоростта. При навлизане в завой специални механизми накланят цялата композиция с 1 градус към страната на завоя, което заедно с ъгъла на наклона железопътната линия позволява да се подобри сцеплението с релсите и да се спечелят части от секундата.

Останалите нововъведения са по вътрешното обзавеждане на вагоните. Максимално внимание е отделено за нуждите на бизнесмените, които са по-голямата част от пътниците на този доста скъп транспорт /цените на билетите са съпоставими с тези на самолетните билети/. Във вагоните от средния клас е помислено за такива дреболии като контакт до половината от седалките, за да могат да бъдат зареждани мобилни телефони и лаптопи.

За първи път от началото на използването на високоскоростните влакове в Япония пушенето във всички вагони е строго забранено. Сега пушачите могат да запалят в специално обзаведена стаичка, изолирана от главния салон.

На 1 юли ще потеглят осем високоскоростни влака от новия тип. Планира се до 2009 година броят им да нарасне на 54.