Откриха увреждания при мишки, прекарали няколко дни в космоса
Откриха увреждания при мишки, прекарали няколко дни в космоса / ThinkStock/Getty Images

Лабораторни мишки, които прекараха по-малко от две седмици на орбита, са получили чернодробни увреждания, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това бе установено след завръщането им на Земята. Резултатите са тревожни заради възможния ефект върху хората от продължителния престой в космоса.

Гризачите прекарали 13 дни и половина на борда на космическата совалка "Атлантис" през 2011 г. Учените констатирали, че пътуването в космоса е повлияло върху чернодробните функции у гризачите. "Знаехме, че след завръщането си на Земята астронавти често имат симптоми на диабет, които обаче обикновено бързо изчезват", заяви ръководителката на изследването Карън Джоншър от университета на Колорадо.

В черния дроб на мишките имало по-голямо количество мазнини, но по-малко ретинол - форма на витамин А. Способността на гризачите да смилат мазнини също се променила. У мишките били открити признаци на хепатит и маркери, които предизвестяват за начало на фиброза.

Известно е, че пътуванията в космоса могат да предизвикат загуба на костна и мускулна маса и да причинят увреждания на зрението и мозъка у хора.

"Чернодробните увреждания у мишки, пътували на борда на "Атлантис", обаче са като онези, които са предизвикани от няколкомесечен и дори няколкогодишен небалансиран хранителен режим. Ако мишка показва признаци на фиброза след 13 дни и половина в космоса, без да е променила хранителния си режим, какво се случва с хората? Ще трябва да се изследват мишки, прекарали по-дълго време в космоса, за да се разбере дали влизат в действие механизми, с които да се предотвратят сериозни увреждания", отбеляза Джоншър.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА