От Байконур излетя „Союз” с пет спътника
От Байконур излетя „Союз” с пет спътника / снимка: Reuters

От космодрума Байконур стартира ракета носител „Союз-ФГ” с пет спътника на борда, предаде РИА Новости. Малко по-късно ръководителят на пресслужбата на федералната космическа агенция на Русия (Роскосмос) Алексей Кузнецов съобщи, че орбиталният блок с петте спътника успешно се е отделил от ракетата носител, уточни Интерфакс.

Най-важен от петте спътника е руският „Канопус-В”, предназначен за дистанционно сондиране на Земята и мониторинг на извънредните ситуации. На борда са и беларуският аналог на „Канопус-В” БКА и още три малки космически апарата - руският МКА-ФКИ, канадският спътник ADS-1B за автоматична идентификация на търговски морски съдове и германският спътник ТЕТ-1 за отработване на нови технологии по време на космически полет, обобщава БГНЕС.

Роскосмос уточни, че извеждането на спътниците на набелязаните орбити ще става постепенно. Първи ще се отдели беларуският БКА, втори руският „Канопус-В”, предназначен за дистанционно сондиране на Земята и мониторинг на извънредните ситуации.

Останалите три апарата са руският МКА-ФКИ, канадският спътник ADS-1B за автоматична идентификация на търговски морски съдове и германският спътник ТЕТ-1 за отработване на нови технологии по време на космически полет.