Около 40% от фирмите у нас имат интернет сайт
Около 40% от фирмите у нас имат интернет сайт / Thinkstock/Getty Images
Около 40% от фирмите у нас имат интернет сайт
76208
Около 40% от фирмите у нас имат интернет сайт
  • Около 40% от фирмите у нас имат интернет сайт

Хостинг пазарът у нас се разширява всяка година. В момента има около 180 хиляди активни български сайта, а за миналата година са регистрирани близо 30 хиляди нови домейна. Според специалисти новите сайтове са предимно на малки фирми, които тепърва започват да използват интернет пространството за популяризиране на своята дейност. Около 40% от всички компании у нас имат свой интернет сайт.

Бизнесът във все по-голяма степен оценява ефективността от навлизането в интернет. У нас тенденциите в тази посока не се различават от тези в световен мащаб. Около 40% от фирмите в България имат интернет сайт. Към момента най-много са регистрираните домейни с разширение .com, .bg и .eu. Постепенно у нас навлиза тенденцията за използване на нови домейни с различни разширения каза Любомир Русанов, който е управител на хостинг компания.

Стотици разширения се появиха онлайн и различните бизнеси могат да се възползват от тях, като могат да експериментират с имената на компаниите и разширенията. По наши наблюдения около 4 процента от регистрираните домейни в България са нови", обясни Любомир Русанов.

До няколко месеца ще стане възможно и използването на домейна на кирилица .бг. Според Любомир Русанов ще има интерес към този домейн, макар и по-малък в сравнение с адресите на латиница:

Много хора ще го ползват за техните локални брандове и марки, но на българския пазар. В България очакваме той да бъде втори домейн, не основен. Но много бизнеси, особено малките, които оперират основно в България, е доста вероятно да си го използват и като основен".

Очакванията са след първата година на .бг домейна да има над 4000 регистрации. Каква ще бъде неговата цена все още не е ясно, но тя ще бъде съобразена с възможностите на българските потребители.