Нов компютърен вирус атакува устройствата на Apple
Нов компютърен вирус атакува устройствата на Apple / Thinkstock/Getty Images

Експертите по киберсигурност от компанията Пало Алто нетуъркс (Palo Alto Networks) предупредиха за появата на компютърен вирус, който атакува устройствата на Apple (Епъл), включително смартфоните iPhone, таблетите iPad и компютрите Mac, съобщи в. "Файненшъл таймс".

С вируса, който е наречен УайърЛъркър (WireLurker), може би вече са заразени устройствата на стотици хиляди клиенти на Apple, отбелязват експертите. Вирусът се е разпространи след мащабната атака срещу облачните услуги iCloud на територията на Китай миналия месец, почти веднага след пускането в продажба на новия iPhone 6 на китайския пазар, отбелязва изданието.

Според данни на Пало Алто нетуъркс вирусът прониква в компютрите и таблетите чрез приложения, теглени от външния магазин за приложения за устройствата на Apple - китайската площадка Майяди (Maiyadi). Той се разпространява от едно устройство до друго, когато към заразен компютър Мак чрез USB кабел бъдат включени iPhone или iPad.

Заразени са над 400 приложения за Мак, които са били свалени над 350 000 пъти, според Пало Алто нетуъркс.

УайърЛъркър може да открадне разнообразна информация от заразените мобилни устройства, отбелязва експерт на компанията. Apple не е отговорила на молбата да коментира информацията за вируса, допълва "Файненшъл таймс".

Източник: БТА