Неандерталска ДНК може да влияе за депресията и пристрастяването към тютюн
Неандерталска ДНК може да влияе за депресията и пристрастяването към тютюн / Thinkstock/Getty Images

Ново изследване показва, че рискът човек да стане депресирен и пристрастен към тютюна може да бъде повлиян от ДНК, наследена от неандерталците, предаде Асошиейтед прес.

Учени установили, че една част от неандерталската ДНК може да увеличи риска от пристрастяване към тютюна, а други части да увеличат или да намалят риска от депресия.

Мутирал ген отключва агресивното пиянство

Това е поредното изследване за неандерталското генетично наследство у съвременните хора. Предишни проучвания наведоха на мисълта, че то увеличава риска от алергии.

Неандерталците са се отделили от Хомо сапиенс на еволюционното дърво преди стотици хиляди години. Прародители на съвременния човек обаче са се кръстосвали с неандерталци около 50 000 години, след като напуснали Африка. Затова около 2 процента от ДНК у хора с азиатско или европейско потекло може да са наследени от неандерталци.

"Изследването на тази ДНК може да хвърли светлина върху биологичните пътеки за някои болести", заяви ръководителят на изследването, експертът по еволюционна генетика Тони Капра от университета Вандербилт в САЩ.

Защо южните европейци са ниски, а живеещите в Северна Европа са високи?

Учените фокусирали вниманието си върху части от неандерталска ДНК, които били идентифицирани в предишни изследвания. Първият анализ потвърдил предишните заключения за влиянието й върху риска от депресия - някои части от ДНК увеличават риска, а други го понижават. Общо погледнато, влиянието на ДНК върху риска е около 1 процент.

"За даден индивид ефектът може да зависи от това какви части от ДНК е наследил", поясни Капра.

Вторият анализ открил доказателства, че рядко срещана у участниците в изследването част от неандерталска ДНК увеличава почти 2 пъти риска от пристрастяване към пушенето.

"Тютюнът не бил достъпен за неандерталците, така че те не са пушили", отбеляза Капра.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: БТА