Microsoft съди Samsung
Microsoft съди Samsung / снимка: sxc.hu

Компютърният гигант Microsoft (Майкрософт) заведе дело срещу южнокорейския електронен гигант Samsung (Самсунг) във връзка с обвинение за нарушаване на договор между двете компании, предаде Франс прес.

Това е първата съдебна битка на двата гиганта. Досега Samsung имаше съдебни препирни с американския гигант Apple (Епъл).

Адвокатът на Microsoft Дейвид Хауърд поясни, че американският интернет гигант и Samsung са сключили през 2011 г. договор за съвместно използване на техните респективни патенти. Тогава южнокорейската компания е приела да плати на Microsoft суми за използването на серия от нейни патенти в областта на мобилната телефония.

Samsung обаче престанала да плаща сумите по договора миналата есен, след като Microsoft обяви, че купува финландската компания Nokia, твърди Microsoft в иска си, с който се запознала Франс прес.

През ноември все пак Samsung платила със закъснение дължимите суми, но пропуснала да плати натрупалите се лихви, посочва Асошиейтед прес. Искът е заведен в Ню Йорк. Samsung засега не е коментирала ситуацията.

Сумите, които Samsung дължи на Microsoft и исканите обезщетения се пазят в тайна.