Майкрософт купува поделението за мобилни телефони на Нокиа
Майкрософт купува поделението за мобилни телефони на Нокиа / снимка: Gulliver/Getty Images

Американската "Майкрософт" се договори с финландската "Нокиа" за покупката на нейния бизнес за производство на мобилни устройства за 5,44 милиарда евро. С придобиването американският гигант цели да подсили своите позиции на растящия пазар на мобилни технологии.

За самия бизнес на "Нокиа" за производство на мобилни телефони и смартфони "Майкрософт" ще плати 3,79 милиарда евро. Освен това американците ще купят от финландците патенти на стойност 1,65 милиарда евро.

Главният изпълнителен директор на "Майкрософт" Стив Балмър нарече покупката смела стъпка напред, нов етап в преструктурирането на бизнеса на "Майкрософт". "Тя е изгодна за акционерите, служителите и потребителите. Сделката трябва да увеличи печалбата и дела на компанията на пазара на мобилни технологии, разширявайки възможностите й за развитие", добави той.

"Нокиа" заяви, че продажбата ще подобри финансовото й положение и ще осигури инвестиции за оставащата част от нейния бизнес. Сделката трябва да бъде приключена през първото тримесечие на 2014 година.

Редица висши ръководители на "Нокиа" ще преминат на работа в "Майкрософт". По данни на "Уолстрийт джърнъл" ръководителят на "Нокиа" Стивън Елоп ще се превърне в един от основните кандидати за освобождаващия се пост на изпълнителен директор на "Майкрософт", след като Стив Балмър се оттегли.

Общо за "Майкрософт" ще работят над 30 хиляди от служителите на финландската компания. Производството на смартфони и мобилни телефони генерира 50% от всички приходи на "Нокиа". Това прави около 15 милиарда евро.

"Нокиа" е стар партньор на "Майкрософт". Тя използва негова опрационна система в своите смартфони. Сключването на сделката за покупката на бизнеса на финландската компания, която през последните години загуби водещите си позиции, е признание на факта, че "Майкрософт" трябва да подсили своите позиции на пазара на мобилни технологии, коментира "Уолстрийт джърнъл".

"Майкрософт" също губи позиции, защото потребителите преминават към таблети и смартфони, работещи с програми на "Епъл" и "Гугъл".

"Нокиа", която до 2012 година беше световен лидер в производството на мобилни телефони, се сблъска със стремителен спад на продажбите заради конкуренцията от страна на "Епъл", "Самсунг" и други производители на смартфони.

"И "Майкрософт", и "Нокиа" закъсняха за влака, ако говорим за смартфоните, и много трудно ще го догонят. Въпросът се състои в това дали обединението на две слаби компании ще създаде нов силен конкурент. Аз се съмнявам", коментира за "Блумбърг" консултантът в сферата на информационните технологии Пол Бъд.

"Нокиа", чиито приходи през миналата година надхвърлиха 30 милиарда евро, след продажбата ще остане производител на телекомуникационно оборудване.