Лазерни оръжия в стил Междузвездни войни ще се появят на бойните полета
Лазерни оръжия в стил Междузвездни войни ще се появят на бойните полета / снимка: БГНЕС

За първи път в историята на военното дело лазерни оръжия могат да навлязат в употреба, след като американската компания "Рейтиън" (Raytheon) разработи лазерно оръжие, което може да унищожава снаряди и мини във въздуха, съобщи британският всекидневник "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Само за 18 месеца "Рейтиън" успя да превърне лазер, използван в производството на автомобили, в оръжие, което може да поразява вражеските снаряди със скоростта на светлината, като разтапя металната им обвивка и взривява заряда.

Американското министерство на отбраната обсъжда идеята за монтиране на новото оръжие на системата "Фаланкс", която сваля вражески ракети, като ги обстрелва с хиляди 20-милиметрови куршуми.

Пентагонът се надява, че може да въведе новата технология на въоръжение в Ирак и Афганистан още през следващата година, като по този начин ще намали драстично броя на жертвите на ракетни нападения сред американските войници. Новата система може да бъде изключително полезна и при предотвратяването на терористични нападения срещу самолети.