Китай започна производството на евтини лаптопи
Китай започна производството на евтини лаптопи / netinfo

Започна масовото производство на евтините “100-доларови” лаптопи за развиващите се страни. Заводът на Quanta Computer в Китай вече произвежда първите партиди OLPC XO-1, които ще отпътуват към Уругвай, предадоха БГНЕС и TechNews, като се позоваха на различни източници в интернет.

Следващи дестинации на XO-1 ще бъдат Перу, Мексико, Етиопия, Руанда, Индия и Камбоджа, с които организацията OLPC (Лаптоп за всяко дете) има постигнати договорености. Цената на един такъв лаптоп е 188 долара, по-висока от първоначално обявената, но с тенденция да намалее при завишено търсене.

Лаптопите са базирани на операционна система Linux и са изключително икономични. В сравнение с обикновен ноутбук, XO консумира десет пъти по-малко електроенергия. Машините се захранват от слънчеви батерии. XO разполага с вградена фото и видеокамера, както и с модул за безжична връзка към интернет. Компютрите са предназначени за учениците в развиващите се страни и би трябвало да могат да работят добре и в полеви условия, като за целта имат по-специални дисплеи. В списъка от компании, ангажирани в проекта, личат имената на Google, Intel, eBay, AMD и News Corporation. Лаптопите ще бъдат достъпни и на американския пазар, но при по-различни условия и с абонаментни планове към доставчиците на интернет.