Интернет от изключителна важност за екстремистите
Интернет от изключителна важност за екстремистите / netinfo

Интернет е станал толкова ценен за екстремистките ислямистки групировки като средство за разпространяване на послания, че компютърната клавиатура вече не отстъпва по важност на автоматите "Калашников". Това се казва в доклад на Конгреса на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес.

Документът сочи, че терористите все по-често използват интернет, за да направят дейността си по-бърза, по-евтина и по-сигурна, пише БТА.

Интернет вече не се използва само за комуникация, пропаганда и проучвания, но и за набиране и обучаване на нови членове, се твърди в доклада. Той отчита, че терористите са открили много нови техники за използване на световната мрежа и пример за това е как едно терористично ръководство за обучение бива скрито много добре в привидно безобидна поддиректория на легален уеб сайт.

Проучването на експертите показва, че форумите за чат в интернет са заменили срещите в джамиите, в различните центрове на мюсюлманските общности и в кафенетата, което още повече затруднява засичането и разбиването на мрежите за вербуване.

Интернет служи като средство за разпространяване на радикални послания, проповядващи сблъсък на цивилизациите. Тази тема намира отклик особено сред мюсюлманската младеж, предупреждава докладът.

Експертите отбелязват, че в някои държави се предприемат мерки срещу радикалните ислямисти във виртуалното пространство. Сред тях са създаване на сайтове за умерени мюсюлмани и издаване на заповеди от мюсюлмански лидери, осъждащи насилието.

Документът заключава, че е необходима по-сериозна стратегия срещу ислямския екстремизъм в интернет, която евентуално да включва употреба на графични визуализации като кадри с мъртви деца и снимки на други невинни жертви на тероризма.