/ БГНЕС, архив
Анализ на стотици ярки петна на повърхността на планетата-джудже Церера разкри, че тя е геологически активна, съобщи ЮПИ.
 
Учени установиха какъв е произходът на повърхността на Церера

Космическият апарат "Доун" засне с безпрецедентни подробности рефлективните петна на Церера. Това даде възможност на специалистите да разберат как те са се образували и променяли с времето.

НАСА удължи мисията на космическия апарат "Доун"
 
"Геоложки процеси са създали тези области и те може все още да променят повърхността на Церера" - каза Каръл Реймънд от НАСА.
 
Камерите на "Доун" заснеха повече от 300 светли петна на Церера. Една група от тях е с отразяващ материал в центъра на кратерите, на дъната им. Най-яркото такова петно Цереалиа факула е широко 10 км.

Разкриха загадката около ярките петна на Церера

Отразяващите му качества се дължат на соли. В същия кратер Окатор има още едно голямо петно. Според специалистите те са образувани от изхвърляне на солена течност през процеп.
 
Скрити океани и гигантски бури: Най-големите открития на Касини

Друг вид ярки петна са по ръба на кратерите. Според специалистите те са създадени от удар, който е извадил на повърхността рефлективен материал. Трети вид е по склоновете на планина, която според учените е криовулкан.
БТА