Учени установиха какъв е произходът на повърхността на Церера
Учени установиха какъв е произходът на повърхността на Церера / БГНЕС, архив

Френски и американски планетолози определиха произхода на повърхността на най-голямото небесно тяло в астероидния пояс, разположен между орбитите на Марс и Юпитер - планетата джудже Церера, съобщи Лента.

Учените заключиха, че повърхността на Церера съдържа малко количество въглерод. От друга страна обаче една пета от повърхността й е съставена от силикати.

Изобилие от воден лед се крие под повърхността на Церера (ВИДЕО)

Специалистите предполагат, че силикатите са попаднали на Церера в резултат на падането на астероиди, които вероятно принадлежат към т.нар. семейство Еос.
Учените стигнали до тези изводи, след като с помощта на обсерваторията SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) изследвали планетата джудже.

Церера стана третото небесно тяло, чиято значителна част от повърхността е формирана от външна материя, след сатурновата луна Япет и плутоновата Харон.

Учени разгадаха строежа на планетата джудже Церера

Церера е открита през 1801 г. от италианеца Джузепе Пиаци и е кръстена на древноримската богиня на плодородието. Планетата джудже е с диаметър около 940 км, а това я прави най-голямото небесно тяло в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер.

Източник: БТА