Google и Chevron кандидатстват за честоти за мобилна телефония
Google и Chevron кандидатстват за честоти за мобилна телефония / netinfo

Над 260 големи и малки компании, сред което са интернет гигантът Google (Гугъл), телефонният оператор ATT (Ай Ти Ти), но също и петролната група Chevron (Шеврон), са сред кандидатите да купят честоти за мобилна телефония, които правителството на САЩ ще продава на 24 януари идната година, предаде Франс прес.

Федералната комисия по комуникациите - правителствената агенция, която контролира медиите, обяви, че вече е получила 266 заявки за участие в наддаването на честотите, освободени от аналогиви телевизии, принудени да преминат към дигиталната система до 2009 година.

Сред включилите се в наддаването е Google - чрез филиала си Google Airwaves („Гугъл еъруейвз”), който вече обяви, че е готов да даде над 4,6 милиарда долара, за да изгради своя мрежа за мобилна телефония.

Изненада в списъка на кандидатите са петролната група Chevron, производителят на телекомуникационна техника Qualcomm („Куалком”), както и многото малки фирми, които се надяват да сложат ръка върху местните честоти. Противно на очакванията Apple („Епъл”) остана настрана от групата, устремила се към продаваните честоти.