ЕкзоМарс избра четири места за кацане на Червената планета
ЕкзоМарс избра четири места за кацане на Червената планета / Thinkstock/Getty Images

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" избра четири възможни места за планираното за 2019 година кацане на роботизиран модул на Червената планета, оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес.

Една от главните цели на съвместния проект на ЕКА и Роскосмос е да се установи дали форма на живот някога е съществувала на Марс.

Програмата предвижда две непилотирани мисии до Червената планета. Първата е свързана с изстрелване на орбитална сонда с модул за кацане през януари 2016 година. Девет месеца по-късно тя ще стигне до дестинацията си. Втората се състои в изпращане през май 2018 г. на роботизиран модул, който да кацне на Марс през януари 2019 г.

Избраните четири възможни места за кацане - Mawrth Vallis, Oxia Planum, Hypanis Vallis и Aram Dorsum, се намират относително близо до екватора, се казва в комюнике на ЕКА.

"Марсианската повърхност днес е негостоприемна за живите организми. Примитивен живот обаче може би е съществувал там преди 3,5 - 4 милиарда години, когато климатът е бил по-топъл и по-влажен. Затова мястото за кацане трябва да е в район с древни скали, където вода в течно състояние някога е имало в изобилие", заяви изследователят Хорхе Ваго от ЕКА, който участва в проекта "ЕкзоМарс".

Планирано е роботизираният модул на мисията "ЕкзоМарс" да извършва сондажни работи на дълбочина два метра.

Източник: БТА