Дъжд от падащи звезди ни очаква следващите седмици
Дъжд от падащи звезди ни очаква следващите седмици / ThinkStock/Getty Images

Земята ще премине през зрелищния метеорен поток Персеиди след по-малко от месец. Не е необходимо обаче да чакаме чак дотогава, за да видим падащи звезди, защото планетата ни сега преминава през Делта Акваридите, съобщи Сайънс алърт.

Пикът на Делта Акваридите е на 28 и 29 юли. Те се виждат най-добре в южното полукълбо, но и в северното полукълбо хората могат да им се порадват, защото над тях по небето ще преминават по около 20 падащи звезди на час.

Вижте дъжда от падащи звезди през август 2015 година (ВИДЕО)

Тъй като светлината на Делта Акваридите е слаба, е добре небето да е тъмно, далече от изкуствена светлина. Затова особено добри за наблюдение са дните около новолунието на 3 август.

Делта Акваридите ще продължат да се стрелкат по небето до 23 август и ще съвпаднат с Персеидите, чийто пик е в средата на август. Персеидите са по-ярки и изобилни. Звездобройците в северното полукълбо лесно могат да ги различат, защото Делта Акваридите идват от юг, а Персеидите от север. Метеорен поток можем да наблюдаваме, когато орбитата на Земята съвпада с тази на комета.

Източник: БТА