Астронавти от Индевър приключиха четвъртото си излизане в космоса
Астронавти от Индевър приключиха четвъртото си излизане в космоса / снимка: БГНЕС

Успешно приключи четвъртото излизане в открития космос на астронавти от американската совалката "Индевър", която е  скачена с Международната космическа станция.

Кристофър Касиди и Том Маршбърн смениха четири акумулаторни слънчеви батерии на МКС и монтираха камера от външната страна на японския научно-изследователски модул "Кибо", съобщиха световните агенции.

Четвъртата от общо петте запланувани космически разходки продължи повече от обичайното - 7 часа и 12 минути, отбелязва БТА.

В четвъртък третото излизане в открития космос беше преждевременно прекъснато заради проблем със скафандъра на Кристофър Касиди, който беше придружаван от Дейв Улф. Телеметричните уреди регистрираха повишено съдържание на въглероден двуокис в скафандъра на Касиди и от центъра за управление на полета на "Индевдър" в Кейп Канаверал наредиха двамата астронавти незабавно да се приберат в совалката. При това излизане трябваше да бъдат сменени четири от шестте слънчеви батерии, но поради инцидента бяха сменени само две.

Петата и последна космическа разходка ще се състои в понеделник.