/ БГНЕС
Звезда от риалити шоу за предприемачи стана министър в Дания, предаде Ройтерс. Датският премиер Ларс Льоке Расмусен направи днес рокада в кабинета си, след като двама министри от партията му обявиха, че се оттеглят.

Расмусен взе изненадващо решение да назначи за министър на висшето образование и науката Томи Алерс - предприемач с малък политически опит. Той е известен от датската версия на шоуто "Шарк танк", в което участниците представят бизнес идеи.
Неговата партия "Венстре" /Либерална партия/, която има само 34 от 179 места в парламента, оглавява тройна коалиция с Консервативната народна партия и Либерален алианс от края на 2016 г.

Рокадата стана, след като досегашният титуляр на поста Сьорен Пин подаде оставка и каза, че е загубил мотивация след толкова много години в политиката.

Министърът на околната среда Есбен Луне Ларсен също подаде оставка, без да мотивира решението си. Якоб Елеман-Йенсен бе назначен за министър на околната среда и прехраната, а Ева Кер Хансен за министър на риболова, равенството между половете и сътрудничеството със Северните страни.
БТА