Анализатори смятат, че убийството на видния учен е свързано със загубата на Тръмп на изборите в САЩ
Анализатори смятат, че убийството на видния учен е свързано със загубата на Тръмп на изборите в САЩ / Gulliver/Getty Images
Рязкото изостряне на ситуацията около Иран, провокирано от наглото убийство на иранския ядрен физик Мохсен Фахризаде, заплашва целия регион с опасна ескалация на напрежението. Това е "бомба, заложена под Близкия изток", пише в. "Росийская газета".

А „Независимая газета“ бе по-конкретна: „Техеран заплаши да създаде ядрено оръжие. Нарасна вероятността за нов военен конфликт с участието на САЩ", предупреждава руският вестник.

Иранският ядрен учен е бил убит с дистанционно управляемо оръжие

Според известната иранска журналистка Захра Асгари убийството на Фахризаде е "само цената, която се наложи Иран да плати за поражението на Тръмп" на президентските избори в САЩ. Техеран обещава да отвърне, "щом му дойде времето". Кога ще стане това и ще дойде ли то изобщо - засега никой не знае, отбелязва агенция РЕГНУМ.
  Премахването на високопоставения учен, отговарял за ядрената програма на Ислямската република, цели да провокира ответни действия от страна на Техеран, смятат експерти, цитирани от руския „Росийская газета“. Фахризаде бе убит в петък край иранската столица - от "въоръжени терористи" според министерството на отбраната, припомня изданието и изброява важни маневри преди удара.

Преди убийството САЩ започнаха да прехвърлят в Близкия изток военни сили; Израел поставя посолствата си по света в повишена бойна готовност, отбелязва "Росийская газета". Гибелта на Фахризаде може да стане "спусък" за така подготвените мащабни бойни действия, смята руският сенатор Константин Косачов.

Топ ирански ядрен физик е убит в провинция Техеран (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според колегата му Алексей Пушков обаче смъртта на учения няма да предизвика въоръжен конфликт. "Техеран има интерес САЩ да се върнат в споразумението за ядрената програма на Иран. Убийството безспорно цели да засили напрежението и да провали този сценарий. Иран няма да даде повод за война - враговете му само това чакат", обяснява Пушков, цитиран в "Росийская газета".

По-нататъшното развитие много ще зависи от действията на иранските власти - те вече обвиниха за "терористичния атентат" Израел и САЩ и предупредиха, че няма да го оставят без отговор, пише в. "Комерсант".

Ако Техеран реагира твърдо, това може да осигури на напускащата американска администрация повод да използва сила срещу него. Отговорът на Техеран би могло навярно да бъде смекчен с единодушно осъждане на атаката от партньорите на Иран по ядрената сделка, включително Русия. Но те не демонстрират единодушие засега, добавя всекидневникът.

Хасан Рохани обвини Израел за убийството на видния ирански ядрен физик​​​​​​​

В. "Новая газета" помества реакции на ирански политици; президентът Хасан Рохани, например, споменава за "очаквани безредици".
Това е реална заплаха за Иран при днешната нестабилност. Политическите вълнения вече са нещо обикновено. Според оценки в Турция, Европа и САЩ живеят два-три милиона ирански емигранти. Мнозина от тях са млади, политически активни, постоянно контактуват с роднини и приятели в Иран. Има още три милиона емигранти от първата вълна, избягали от Ислямската революция.


Макар неживели в Иран, децата им, тясно свързани с родната си култура, тачат сваления шах Мохамед Реза Пахлави. А принцът престолонаследник Реза, живеещ в САЩ, напоследък изненадващо стана твърде популярен в своята родина. На протестите през 2009 г. демонстрантите скандираха лозунги за връщане на династията, отбелязва "Новая газета".

Неспособността на Техеран да защитава ключови фигури говори за изтичане на информация от властите, дори от тайните служби. Междувременно зачестиха авариите в атомната инфраструктура на Иран, официално обяснявани със саботаж. Това говори за остри политически борби в иранското ръководство, които външни врагове на страната използват в свой интерес, пише в коментар на агенция РЕГНУМ.

Комисията за национална сигурност и външна политика в иранския парламент одобри законопроект, активизиращ ядрената дейност на страната, пише в. "Взгляд", като се позовава на Аболфазл Амуи, депутат от състава й. Проектът ще се гледа на открито заседание във вторник или сряда.

Дотогава обаче Техеран може да даде заден ход. Нещо напълно възможно, тъй като в убийството на Фахризаде има много неясноти, изтъква в. "Независимая газета".

Техеран дори не е съвсем сигурен кого смята за виновен. Рохани обвинява Израел. Иранските официални медии пък дейно раздухват предположението, че е замесен президентът на САЩ Доналд Тръмп, също и Саудитска Арабия. Междувременно нито Израел, нито Америка не бързат да коментират новината. Саудитска Арабия също мълчи, констатира вестникът.

Източник: БТА