studio
studio / iStock/Getty Images
Според синдиката, който беше призовал за 24-часова стачка заедно с всички големи френски синдикати, в основното френско обществено радио „Франс Ентер” (France Inter) не е имало никакво сутрешно предаване, след като близо  90% от журналистите му са спрели работа.

Работещите в организацията на френските обществени радиостанции „Радио Франс” масово последваха призива на синдикатите за стачка в знак на протест срещу нов план за икономии, предвиждащ съкращаване на около 300 щатни длъжности. Стачката сериозно затрудни работата на общественото радио, предаде АФП.

"Поради призив за стачка не сме в състояние да излъчим всичките си обичайни предавания. Моля да ни извините за това", съобщава любезен глас на честотите на „Радио Франс”, на които се излъчваше музика на мястото на обичайната програма.

Синдикалната група на Националния синдикат на журналистите (НСЖ) в „Радио Франс” заяви, че в стачката са се включили над три четвърти от служителите. Сутрешните предавания на „Франс Енфо” и на 44-те местни обществени радиостанции са били силно затруднени.

Протестът е срещу план за икономии на 60 млн. евро до 2022 г., който се опитва да компенсира намалената държавна вноска, като се отчита спад от 20 млн. евро за четири години. Планът предвижда съкращаване на 270 щатни длъжности, ако служителите се откажат от част от платения си отпуск, или 390 щатни длъжности, ако няма споразумение със синдикатите.

Синдикатите се опират на доклад на независима фирма, според който увеличението на разходите за персонала през следващите години е надценено с 8,7 млн. евро, което би позволило запазване на 118 щатни длъжности от предвидените за съкращаване. Поводът ръководството на „Радио Франс” да оспорва доклада е заради "сгрешена методология".


 
БТА