Силно земетресения в Албания
Силно земетресения в Албания / БГНЕС
Вторичните т​​​русове продължават
Броят на жертвите на силното земетресение, което удари Албания сутринта, се увеличава. Според последната потвърдена информация от Министерството на отбраната 7 души са убити, трима в Дуръс, двама в Туман и един в Курбин, съобщава МИА.
 

БГНЕС



Все още не е известна съдбата на четирима граждани на Косово, които са били настанени в малък хотел в Дуръс, напълно разрушен след земетресението. Не е изключено част от персонала на хотела да е загинал. Над 300 са вече ранените. 

6,4 по Рихтер разтърси Албания (СНИМКИ/ВИДЕО)

Спасителните екипи са максимално ангажирани с отстраняването на отломки от пететажна сграда в Дуръс и многоетажна сграда в Туман. Според очевидци, под развалините на туманската сграда има 9 души - членове на две семейства. Работата на спасителните екипи утежняват честите последвали тремори, броят на които надхвърля 110.
 


Летището „Майка Тереза“ в Тирана е затворено поради големи щети на терминала.

Албанският премиер: Ситуацията след земетресението е драматична, цялата страна е на крака



Местните медии съобщават, че училищата днес ще бъдат затворени.
 

БГНЕС



Повече от 30 труса с епицентър край Дуръс, Албания, са регистрирани до момента след силното земетресение тази сутрин в 02:54 часа с интензивност 6,4 по Рихтер. Общо броят на вторичните трусове досега е 110.
 

БГНЕС



Най-силният от трусовете се е усетил и в Северна Македония. Сеизмологичната обсерватория към Природо-математическия факултет обяви, че земетресението е усетено в Охрид, Струга, Дебър, Гостивар, Тетово, Скопие, Кичево и Битоля в източните части на страната.
 

 
БГНЕС



Президентът на Албания Илир Мета посети Туман - едно от най-силно пострадалите от земетресението населени места, съобщава МИА. Той заяви, че следи с особено внимание ситуацията след трусовете, които разтърсиха тази нощ страната и я определи като „много драматична”.

"Прави се всичко възможно да се извадят затрупаните хора", заяви Мета. Преди това държавният глава посети ранените в клиниката по травматология в Тирана.

 



„Надявам се да няма повече жертви. Днес е важно да сме близо до хората, които са в нужда. Важно е колкото е възможно по-бързо да се опишат засегнатите сгради. Искам да благодаря на медицинския персонал, който е напълно готов”, каза той.

От службата по извънредни ситуации съобщиха за телевизия „Ора нюз”, че под срутените сгради са затрупани много хора и се полагат максимални усилия те да бъдат извадени.

Наред със служителите от различни служби към спасителните операции са включени над 1000 полицаи.

БТА