Броят на загиналите в избухналия миналата седмица пожар в нощен клуб на румънската столица нарасна на 38 души, след като починаха още шестима от пострадалите.

Това предаде ТАСС, като се позовава на изпълняващият длъжността премиер Сорин Къмпяну. В болници в момента се намират 107 пострадали, от които 48 са в критично състояние, уточни той.

Каква е причината за трагедията в бара в Букурещ (ВИДЕО)

Според предварителната версия причината за пожара е фойерверк, пуснат по време на безплатен концерт в клуба. По трагично съвпадение това е станало при изпълнение на композиция, озаглавена „Денят, в който ще умрем".

От фойерверка са пламнали леснозапалими материали, с които са били облицовани таванът и стените на нощния клуб, при което помещението се изпълнило с гъст дим.

Стотиците зрители се спуснали към тесния изход, тъй като резервните врати, включително аварийните, били заключени. Много хора загинали в блъсканицата или се задушили.

Арестуваха шефовете на изгорялата румънска дискотека

Генералният прокурор на Румъния вече заяви, че собствениците на клуба може да получат доживотен затвор. Следователите са изяснили, че клубът не е отговарял на нормите за безопасност и не е имал разрешение за организиране на спектакъл с използване на фойерверки.

Подаде оставка първият румънски премиер, официално обвинен в корупция

Трагедията в клуба стана причина за многодневни масови протести в цяла Румъния. Под натиска на обществеността премиерът на страната Виктор Понта подаде оставка. Въпреки оставката, протестите в Румъния продължават.

Източник: БГНЕС