Арестуваха шефовете на изгорялата румънска дискотека
Арестуваха шефовете на изгорялата румънска дискотека / снимки: БГНЕС

По подозрения в непредумишлено убийство полицията в Румъния арестува тримата босове на столичния нощен клуб, в който при пожар в петък загинаха 31 души, а близо 200 бяха ранени.

Повдигнаха обвинение за трагедията в нощния клуб в Букурещ

Арестът стана, след като тримата мъже на възраст между 28 и 36 бяха разпитани няколко часа от разследващите. Чака ги доживотна присъда или 25 години затвор, ако бъде доказана вината им в съда.

Трагедията се разигра в нощния клуб „Колектив“, който се намирал в сграда на бивша обувна фабрика. Според предварителната версия причината за пожара са фойерверки, въпреки че заведението не е имало разрешение да организира шоу с пиротехника. Охраната се опитала да потуши огъня с пожарогасител, но заради дървения интериор и многото запалителни предмети барът пламнал, а покривът се срутил.

Аварийните врати били затворени. „В паническото бягство хора падаха на земята, други припадаха от дима и бяха стъпкани”, разказа свидетел на трагедията. По думите му аварийните изходи са били отворени 15 минути по-късно, когато много хора вече били мъртви.

Каква е причината за трагедията в бара в Букурещ

Следствието установи, че като цяло дискотеката изобщо не е отговаряла на нормите за безопасност, предвиждани за увеселителни заведения. Помещението с площ от 450 квадратни метра е предвидено за 80 души, а нощта на трагедията в него се събрали около 500 души. Заради икономии пък клубът бил оборудван с леснозапалими материали.

Източник: БГНЕС