Подаде оставка първият румънски премиер, официално обвинен в корупция
Подаде оставка първият румънски премиер, официално обвинен в корупция / БГНЕС

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка. Тя идва на фона на снощната 20-хилядна демонстрация, която поиска той и вътрешният министър да се оттеглят. Конкретният повод бе трагедията с пожара в букурещкия нощен клуб, в който загинаха 32 души, но гражданите протестират и срещу корупцията по високите етажи на властта.

Понта подава оставка заради трагедията в Букурещ

Оставката на румънския премиер идва ден след като улиците на Букурещ бяха залети от масови протести след инцидента в нощен клуб, при който загинаха 32-ма души, а други 150 пострадаха. Разгневени от начина, по който властите дават разрешения и инспектират заведенията, протестиращите останаха до късно през нощта. Те носеха банери с надписи „Корупцията убива" и скандиха „Убийци!"

Протестиращите настояха за съд срещу подкупните общински чиновници, допуснали заведението да не спазва правилата за безопасност. Имаше и призиви за оставка на правителството. Протестите обхванаха и други големи градове като Брашов и Плоещ.

На пресконференция днес премиерът на Румъния Виктор Понта обяви, че подава оставка заедно с правителството. По-късно през деня той предложи за служебен министър-председател да бъде назначен министърът на отбраната Мирча Душа. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Клаус Йоханис.

„Задължен съм да се съобразя с легитимния гняв, съществуващ в обществото. Хората искат повече и би било грешка, ако игнорирам това.

„Не искам и не мисля, че е справедливо да оставя тези отговорности на кметове, държавни секретари или министри. Готов съм да предприема тази стъпка, която е чакана от част от обществото. Още от днес поставям мандата си на премиер на масата. Няма да се откажа от борба с моите политически врагове, но няма да се боря с народа.

Народният гняв и страдание не трябва да се израждат в силови игри и мисля, че агресията и вербалното насилие си имат цена, която не трябва да приемаме.

Надявам се, че оттеглянето на правителството ще задоволи очакванията на тези, които протестират", заяви Понта.

Румънският премиер е обвинен в укриване на данъци и пране на пари

Премиерът на Румъния каза още, че той и министрите ще продължат да изпълняват задълженията си до сформиране на ново правителство и до гласуването му в парламента.

Понта предупреди, че тези, които спекулират със страданието на хората с цел политически ефект, ще платят много висока цена рано или късно.

По-рано днес ръководителят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа заяви, че Понта се отказва от мандата си, тъй като „някой трябва да поеме отговорност за случилото се".

Понта е първият румънски премиер на власт, който официално е обвинен в корупция. Срещу него се води процес за измами, данъчни присвоявания и пране на пари - престъпления, които са извършени преди няколко години, когато е работил като адвокат. Той многократно отхвърли обвиненията, подчертавайки, че прокуратурата действа „напълно непрофесионално".

Преди два месеца кметът на Букурещ Сорин Опреску бе арестуван с 25 000 евро подкуп.