Понта подава оставка заради трагедията в Букурещ
Понта подава оставка заради трагедията в Букурещ / БГНЕС

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че ще подаде оставка заради трагедията в нощния клуб в Букурещ.

"Оттеглям се като премиер", каза Понта в телевизионно обръщение. „Надявам се оставката на правителството да удовлетвори хората, които излязоха на улицата".

"Виктор Понта се отказва от мандата си. Някой трябва да приеме отговорността за това, което стана. Това е сериозен въпрос и ние обещаваме бързо решение на ситуацията", заяви по-рано председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа.

Арестуваха шефовете на изгорялата румънска дискотека

Над 20 000 души участваха снощи в антиправителствен протест в Букурещ, настоявайки за оставката на премиера Виктор Понта и на вътрешния министър Габриел Опря заради пожара в дискотека в петък, при който загинаха 32 души. Участниците в протеста - главно младежи, но също семейства, дошли с децата си - поискаха също за оставката на кмета на 4-ти район.

Някои от протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, отцепила сградата на правителството.

Президентът консерватор Клаус Йоханис призова на страницата си във Фейсбук политиците да реагират. След трагедията той се обяви за радикална промяна на румънското общество, разядено от корупция.

Властите вече арестуваха трима собственици на нощния клуб, срещу които са повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Ако съдът признае вината им, ги чакат доживотни присъди или 25 години затвор.

Повдигнаха обвинение за трагедията в нощния клуб в Букурещ

Пиротехническите ефекти на спектакъла предизвикаха пожар в дискотеката. 26 души загинаха на място, а близо 200 бяха ранени, като шестима от тях впоследствие починаха от раните си. Нощният клуб е бил отворен в бивша фабрика за обувки в центъра на Букурещ и все още не е имал нужните разрешителни за организиране на концерти, а още по-малко на пиротехнически спектакли. Освен това вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия. Според лекарите броят на жертвите ще се увеличи още, тъй като от лекуваните в момента 146 души 25 са в критично състояние.

Трагедията в Букурещ се разигра на 31 октомври, когато експлозия на сцената в нощен клуб взе живота на десетки хора, а над 180 бяха ранени. Експлозията избухнала, след като искра подпалила декора на сцената по време на концерт на групата Goodbye to Gravity. В клуба е имало между 300 и 400 млади хора.

Аварийните изходи били затворени. „В паническото си бягство хора падаха на земята, други припадаха от дима и бяха стъпкани", разказа свидетел на трагедията. По думите му аварийните изходи са били отворени 15 минути по-късно, когато много хора вече били мъртви.

Източник: БГНЕС, БТА