Жертви и разрушения след силния трус в Мексико
94565
Жертви и разрушения след силния трус в Мексико
  • Жертви и разрушения след силния трус в Мексико
Най-малко 33 души загинаха, след като трус с магнитуд 8,1 по Рихтер разтърси Мексико рано тази сутрин. Земетресението беше последвано от тревога за цунами в по-голяма част от крайбрежието на Централна Америка. Хиляди души бяха евакуирани, много жилищни сгради са напълно или частично разрушени. Над 1 млн. души са останали временно без електричество, съобщи президентът на страната Енрике Пеня Нието и определи земетресението като най-силното в страната през последния век.

СНИМКИ: ПАНИКА И РАЗРУШЕНИЯ СЛЕД ТРУСА В МЕКСИКО

Епицентърът на земетресението е в Тихия океан, на около 100 км от крайбрежния град Тонала в щата Чиапас. По данни на Американския сеизмологичен институт трусът е бил с магнитуд от 8,1 по Рихтер и с дълбочина от близо 70 километра. Това е и най-мощното земетресение в света от началото на годината.

земетресение Мексико
БГНЕС

Трусът удря малко преди полунощ местно време и е усетен от близо 50 млн. души. Най-големите разрушения са в град Юкатан, щата Оахака, където се предполага, че много хора са останали затрупани в домовете си. Един от хотелите в града също е рухнал. Потвърдените жертви в щата до момента са над 20, като властите се опасяват, че броят им тепърва ще расте.

8 по Рихтер разлюля крайбрежие на Мексико (ВИДЕО)

Тежко пострадал е и съседният щат Чиапас. Губернаторът Мануел Веласко съобщи за много рухнали сгради, включително и търговски център в Сан Кристобал. Няколко болници са останали без електричество. Две деца са загинали и в щата Табаско. Трусът е усетен силно и в съседна Гватемала, както и в столицата Мексико Сити, въпреки че се намира на повече от 800 километра от епицентъра.

земетресение Мексико
БГНЕС

Към момента няма данни за загинали или пострадали българи, съобщи за Дарик българският посланик в Мексико Валентин Модев: „В тези два щата живеят малка група българи – в Оахака са около десетима българи, в Чиапас – са по-малко. Българите са предимн в Мексико и по-малко в останалите райони. Засега няма информация за разрушения в столицата“.
В 11 мексикански щата училищата остават затворени, докато се извърши инспекция на сградите. Петролната рафинерия Салина Круз временно е прекратила дейност. По думите на Модев около минута преди труса е прозвучал сигнал за тревога, който е позволил на много хора да реагират преждевременно: „Преди самото земетресение имаше 40-секунден предупредителен сигнал, което е позволило на много хора в столицата да излязат от домовете си и да се спасят, тъй като има пропукани сгради и паднали фасади“.

Тревога за цунами бе вдигната по голяма част от крайбрежието на Централна Америка – от Мексико до Еквадор. Тихоокеанският център за предупреждение при опасност от цунами съобщи, че са възможни вълни с височина до 3 метра. Впоследствие тревогата бе свалена, а от центъра съобщиха, че трусът е предизвикал по-силно вълнение, но не и приливна вълна.
Към момента са регистрирани десетки вторични трусове, които продължават и до момента, като най-силният от тях е с магнитуд 7,2 по Рихтер.

Мексико е разположено върху пет отделни тектонни плочи и е една от най-сеизмично активните страни в света.

Междувременно източното крайбрежие на страната е заплашено и от приближаващия ураган Катя.
БГНЕС, БТА