Женева се съгласи да изплати обезщетение на Ханибал Кадафи
Женева се съгласи да изплати обезщетение на Ханибал Кадафи / снимкa: БГНЕС

Швейцарският кантон Женева се съгласи да изплати обезщетение на Ханибал Кадафи, сина на либийския президент Муамар Кадафи, за снимки от неговия арест, които бяха публикувани в местен вестник, предаде ДПА, като се позова на швейцарски медии.

Според документ, подаден в швейцарски съд, с копие от който се е сдобил новинарският канал "10 без 10", кантонът изразява съжаление, че снимките са попаднали във вестник и твърди, че е съгласен на справедлива компенсация. Кантонът иска от съда местният вестник "Трибюн дьо Женев" да даде своя принос в обезщетението. Властите в Женева започнаха разследване на случая с мотива, че са нарушени местните закони и "официалната секретност".

Това е нов елемент в задълбочаващия се конфликт между Швейцария и Либия, започнал през 2008 г., когато полицията в Женева за кратко задържа Ханибал заедно със съпругата му след подадено оплакване, че малтретирали домашната прислуга. Няколко дни по-късно Либия арестува двама швейцарци, единият от които - Макс Гьолди, продължава да е в либийски затвор по обвинение във визови нарушения. Амнести интернешънъл обяви тази седмица, че здравето му се влошава.

Неотдавна Швейцария наложи забрана на влизане в страната на близо 180 високопоставени либийци, която обхвана, поне временно, почти всички страни от Шенген. Триполи на свой ред разпореди ответна забрана за повечето европейци, пише БТА.

Либия отправи миналата седмица четири искания към Швейцария за прекратяване на дипломатическия конфликт, в това число да се отмени забраната  за пътуване и да се изправят пред съда отговорните за ареста на Ханибал и за "изтичането" на снимките. Триполи поиска също арбитражна комисия, която да разпореди обезщетение за ареста на Ханибал Кадафи.