Затворен в Северна Корея американец се появи пред медиите
Затворен в Северна Корея американец се появи пред медиите / БГНЕС, архив

Американският мисионер Кенет Бе, който се намира в севернокорейски затвор от повече от година, заяви пред медиите, че иска да се върне при семейството си и помоли САЩ да му помогнат, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

45-годишният Пе Джун-хо (Кенет Бе), беше осъден на 15 години принудителен труд за противодържавна подривна дейност в Северна Корея (КНДР). Според Върховния съд той е използвал туристическия си бизнес за провеждането на противодържавна дейност.

При появата си пред медиите Кенет Бе носеше затворническа униформа с номер 103. Той заяви, че към него не са се отнасяли зле и изрази увереност, че Вашингтон може да осигури освобождаването му чрез сътрудничество и разбирателство с правителството в Пхенян. Мисионерът се извини и потвърди, че е извършил противодържавна дейност.

Според Кенет Бе, коментарите на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и собствената му сестра са усложнили ситуацията му, посочва БТА. Те са заявили пред медиите, че той не е извършил никакво престъпление, което е вбесило задържалите го.

"В резултат, въпреки че в продължение на 5 месеца досега бях на лечение в болницата, изглежда ще трябва да се върна в затвора. И освен това има големи проблеми при обсъждането на амнистията ми". Бе се лекува в пхенянския болничен комплекс "Дружба" поради проблеми със сърцето и панкреаса, предаде ИТАР-ТАСС. В болницата е била проведена и пресконференцията.

Според анализатора Ким Джин Му от Корейския център за отбранителни анализи, цитиран от АП, "Причината, поради която Северна Корея е принудила Кенет Бе да направи това изявление, е че те искат Вашингтон да им протегне ръка".

"Изявленията на Бе са призив Вашингтон активно да убеждава Пхенян да го освободи", подчерта той. Причината вероятно се крие в конфликта около ядрената програма на страната, отбелязва АП. Други чуждестранни анализатори смятат, че целта на Пхенян е да получи помощи и инвестиции, за да подкрепи икономиката си.