Затвор за шофьорите на Острова, ако използват телефони
Затвор за шофьорите на Острова, ако използват телефони / netinfo
Шофьорите, които биват хващани да говорят по мобилния си телефон или изпращат текстово съобщение, докато управляват автомобилите си, могат да бъдат пратени в затвора. Това предвиждат публикуваните днес от кралската прокурорска служба правила, предаде Ройтерс.

За най-сериозните случаи шофьорите могат да бъдат обвинени за опасно шофиране, което налага максимум двегодишна присъда и глоба в неограничен размер. В момента при по-лекото обвинение за невнимателно шофиране на водачите автоматично се налага глоба от 60 бр. лири и се отнемат 3 наказателни точки от талона.

Използването на мобилни телефони по време на шофиране бе забранено със закон през 2003 г., хиляди водачи на автомобили обаче ежедневно го нарушават, отбелязва Ройтерс. Забраната не включва устройствата hands-free, но въпреки това шофьорите, които ги използват, могат да бъдат санкционирани, ако полицията прецени, че не могат да овладеят автомобилите си.

Четири пъти по-вероятно е шофьорите да катастрофират, ако държат мобилен телефон или изпращат съобщение, докато са зад волана, отбелязва министерството на транспорта на Великобритания. Миналия месец държавният министър за границите и емиграцията Лиам Бърн към министерството на вътрешните работи на Великобритания бе глобен със 100 бр. лири, след като си призна, че шофирайки е говорел по мобилния си телефон, посочва Ройтерс.