/ gettyimages
Председателят на долната камара на парламента временно отстрани единадесет италиански депутати за два до 15 дни поради вчерашното сбиване в пленарна зала, съобщи италианската новинарска агенция АНСА.

Конфронтацията беше предизвикана по време на разглеждането на спорен  правителствен проектозакон за „диференцираната автономия“, който ще позволи на областите да искат повече правомощия при изразходването на събраните в тях данъци и който критиците смятат, че ще задълбочи разделението между Северна и Южна Италия.

В един момент депутатът от Движение „Пет звезди“ Леонардо Доно се опита да връчи италианското знаме на министъра на регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли, което накара депутати от управляващата коалиция да изтичат към него.
  На кадрите от инцидента може да се види как един от тях се опитва да го удари. Доно пада на земята и след това е изведен от залата в инвалидна количка.

Депутатът впоследствие заяви, че е добре, след като е преминал медицински изследвания, но обвини колегата си от „Лигата“ Игор Леци, че го е ударил в лицето.

Леци отхвърли обвинението, признавайки, че се е опитал да удари, но е пропуснал. Най-дългото отстраняване се пада именно на него, като няма да има достъп до парламента в течение на 15 дни.

Доно също ще бъде отстранен, но за четири дни.

Трима депутати от управляващата партия на премиера Джорджа Мелони „Италиански братя“, а също по един депутат от „Лигата“ и Демократическата партия са отстранени за седмица.

Други двама депутати от „Лигата“ са ограничени за три дни, докато още двама от Демократическата партия – за два.

След сбиването опозиционните партии Движение „Пет звезди“, Зелено-ляв съюз и „Повече Европа“ обявиха, че ще организират протест в Рим.

„След физическото нападение от управляващото мнозинство в парламента ние не можем да приемем, че страната ни е заложник на този заплашителен климат“, пише в общо изявление на партиите. „Няма да позволим националното единство и сплотеност да бъдат заплашени. Затова каним гражданите, политическите и обществените групи, гражданските и демократичните сили на тази страна да се присъединят към нашата мобилизация“, допълниха те.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА