Започва процес срещу организатора на атаките от 11 септември 2001
Започва процес срещу организатора на атаките от 11 септември 2001 / снимка: БГНЕС

Днес в американската военна база Гуантанамо, в Куба, започва съдебният процес срещу Халид Шейх Мохамед, смятан за мозък на терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 г. Заедно с него пред Военния съд ще застанат още четирима негови съучастници, съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация на РФИ.

Според признанията, направени по време на разпити с мъчения, Халид Шейх Мохамед е мозъкът на атентатите срещу Световния търговски център и именно той ги е предложил на Бин Ладен. Според непълните документи предоставени от американската администрация той е поел отговорността за трийсетина атентати или проекти за атентати, както и за обезглавяването на американския журналист Даниел Пърл.

Сред останалите четирима обвиняеми е Aли Абделазис, племенник на Мохамед, за когото се смята, че е участвал в логистиката на атентатите от септември 2001. Пред съда застават и двама саудитци – Мустафа ал Ауаси е обвинен, че е бил основният финансист на атентатите срещу кулите близнаци и Уалид Бен Аташ, участвал в първоначалната подготовка на целите.

Общото между всичките тези обвиняеми е, че са държани няколко години в секретните затвори на ЦРУ преди да бъдат прехвърлени в Гуантанамо.