Започва мисията на ЕУЛЕКС в Косово
Започва мисията на ЕУЛЕКС в Косово / снимкa: Sofia Photo Agency

Настаняването на мисията на ЕУЛЕКС на цялата територия в Косово започва днес. С това престава да действа мисията на ЮМНИК на ООН, която досега контролираше косовската територия в продължение на девет години.

ЕУЛУКС е най-голямата цивилна мисия, която се провежда под егидата на Европейския съюз. В нея участват страните членки на ЕС, САЩ, Норвегия, Швейцария, Турция и Хърватия и ще действа съгласно резолюция 1244 на ООН.

Председателят на мисията Ив де Кермабон съобщи, че в северната част на Косовска Митровица сутринта ще пристигнат 100 полицаи, митничари, съдии и прокурори, но мисията ще присъства в всички региони. Той заяви, че очаква мирно настаняване и че ще направи всичко възможно да се попречи на възможни инциденти.

Мисията ще има 1900 международни и 1100 местни представители и ще заработи с пълен капацитет до края на зимата. Седалището на евромисията ще бъде в косовската столица Прищина, като има мандат да съветва и контролира местните власти за спазването на законите. Бюджетът на ЕУЛЕКС за първите 16 месеца е 205 милиона евро.

Държавният секретар в сръбското министерство за Косово Оливер Иванович напомня, че ЕУЛЕКС, независимо от натиска от страна на Прищина, трябва за бъде неутрален по отношение на статута, а от друга страна, трябва да се настани в сръбските косовски райони внимателно и постепенно, не трябва да се бърза, за да може да се намали недоверието към мисията.

Косовските албанци посрещат ЕУЛЕКС с противоречиви чувства – те са наясно, че в Косово все още е необходимо международно присъствие, но от друга страна считат, че неутралитетът на ЕУЛЕКС спрямо статута на Косово може да се тълкува като поставяне под въпрос на косовската независимост.

Международни дипломати обаче напомнят, че мисията ще работи в полза на мултинационално Косово и ще сътрудничи с косовските институции и за започване на международната мисия не е необходимо разрешението на Белград. Според техните оценки ЕУЛЕКС ще бъде в полза на гражданите на Косово.