С камбанен звън и минута мълчание започна в Ню Йорк възпоменателната церемония за 20-тата годишнина от атентатите на 11 септември.

Церемонията се провежда на мемориала в Манхатън, където се издигаха двете кули близнаци на Световния търговски център, разрушени при джихадистките атаки на Ал Каида, предаде Франс прес.

20 години от трагедията: Какво се случи на 11 септември 2001 г.?

Американският президент Джо Байдън ръководи тази церемония, застанал до своите предшественици Барак Обама и Бил Клинтън.

В 08.46 часа местно време /12.46 по Гринуич/ присъстващите сведоха глави в минута мълчание, точно 20 години след като първият отвлечен самолет удари северната кула.

Президентът на САЩ Джо Байдън положи венец на втория от трите мемориала на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г., намиращ се край град Шанксвил, щата Пенсилвания, предадоха световните агенции.
 

БГНЕС



Байдън положи венец на мемориала на жертвите, където се издига Стената на имената, на която са увековечени в мрамор имената на пътниците и екипажа на полета. Президентът на САЩ не направи публични изявления, но той и съпругата му Джил Байдън се разходиха с роднини на загиналите при катастрофата из полето, където е паднал самолетът.

Буш съжалява, че Америка е разединена 20 години след атентатите от 11 септември

Вицепрезидентката Камала Харис заяви, че пътниците и екипажа на самолета, разбил се в Шанксвил, е била важна тяхната споделена човечност, отбелязва Ройтерс. "Надявам се и се моля, че ще продължим да почитаме тяхната смелост, тяхната решителност" като проявяваме същите качества, подчерта тя, като призова нацията към единство.

Преди това Байдън, заедно с експрезидентите Джордж Буш и Барак Обама, присъства на церемонията в Ню Йорк в памет на жертвите от Световния търговски център, припомня АП.
 

БГНЕС

БГНЕС

БТА