Започна процедура по екстрадирането на Надежда Савченко от Русия
Започна процедура по екстрадирането на Надежда Савченко от Русия / БГНЕС, архив

Започна процедура по екстрадирането на украинския военен пилот Надежда Савченко от Русия, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция РИА.

На 22 март руски трибунал осъди Савченко на 22 години затвор, след като я призна за виновна в съучастие в убийството на двама руски журналисти при сепаратисткия конфликт в Източна Украйна - обвинения, които тя отрича.

22 години затвор за украинския пилот Надежда Савченко

Адвокатът на Савченко Марк Фейгин каза, че процедурата може да продължи един до два месеца, посочва РИА. „Получих декларацията на Савченко, че е съгласна да бъде екстрадирана, за да излежи присъдата си в Украйна. Смятам, че процедурата започна“, посочил Фейгин пред руската агенция.

Сестрата на Савченко - Вера, съобщи, че Надежда е получила пакета документи, необходими за изпращането й в Украйна, за да излежи наказанието си, обясни той и уточни, че документите ще бъдат попълнени в петък.

Украйна обвини вчера Русия, че е задържала сестрата на Надежда Савченко на границата между двете страни и е конфискувала паспорта й, посочва Ройтерс.

Украинката Савченко размаха среден пръст в съдебната зала в Русия

Вера Савченко и нашият консул са се заключили в дипломатическия автомобил. Руските власти са блокирали колата, пренебрегвайки дипломатическия й статус, съобщи в Twitter говорителят на украинското външно министерство Дмитро Кулеба.

Вера Савченко не е задържана от руските правоохранителни органи
и се намира в кола с дипломатически номера на границата с Украйна, каза за ТАСС нейният адвокат Иля Новиков.

Признаха Надежда Савченко за виновна за убийството на руски журналисти

Ситуацията е непонятна. Вера е без връзка, батерията на телефона й се е разредила. Опитва се да отпътува, а й казват, че е издирвана. Намира се в автомобил с дипломатически номера и никой не може да я задържи физически. Докато е в дипломатическата кола, съм донякъде спокоен, тъй като никой няма право да я задържа, обясни адвокатът.

34-годишната Надя Савченко е смятана в родината си за национален герой и символ на съпротивата срещу Русия, която през март 2014 г. анексира украинския Кримски полуостров и подкрепи сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, посочва Ройтерс.

Източник: БТА