Започна нов процес срещу босове на сицилианската мафия
Започна нов процес срещу босове на сицилианската мафия / netinfo

Нов процес започна в Палермо срещу бившите шефове на сицилианската мафия Бернардо Провенцано и Тото Риина, съобщи агенция АНСА, цитирана от Франс прес.

Делото, което се гледа от наказателния съд в Палермо, започна по искане на прокурора антимафиот Микеле Престипино. Той настоява да бъдат изслушани множество бивши членове на мафията, помогнали на следователите да хвърлят светлина върху фактите.

Съдебните заседания може да се проточат няколко месеца, а обвиняемите Провенцано и Риина ще бъдат разпитвани чрез видеоконферентна връзка от затворите, в които се намират: Провенцано в Новара, а Риина - в Милано.

Провенцано е обвинен, че е участвал в престрелката на 10 декември 1969 г., известна като "касапницата от Виале Лацио", при която кланът Корлеоне на Провенцано и Риина успява да ликвидира много от съперниците си.

Корлеоне оглавяват Коза Ностра в началото на 80-те години на 20-ти век след война между клановете с няколкостотин жертви в Палермо.

След арестуването на Тото Риина през 1993 г. бос на Коза Ностра става Провенцано. Той на свой ред е арестуван на 11 април 2006 г. във ферма близо до градчето Корлеоне, на остров Сицилия.

Според АНСА 74-годишният Провенцано е бил осъждан вече 12 пъти на доживотен затвор, докато се укриваше от закона, главно заради организирането на убийствата през 1992 г. на съдиите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино, припомня АФП.