Започна делото срещу българина, обезглавил британка на Тенерифе
Започна делото срещу българина, обезглавил британка на Тенерифе / снимка: sxc.hu

Българинът Деян Валентинов Деянов, който преди две години обезглави британска пенсионерка в Испания, се изправя пред съда в град Санта Крус де Тенерифе. На 29 май 2011 година, Деянов наръга многократно с голям нож 60-годишната Дженифър Милс-Уестли, която живеела на острова. Той е бил бездомен по време на убийството и е имал психични отклонения, като година по-рано е прекарал известно време в психиатрична клиника във Великобритания.

Според доказателствата убиецът е избрал жертвата си случайно, след което я проследил докато се разхожда преди обяд в центъра на крайбрежното градче Лос Кристианос, на курортния остров Тенерифе. Предполага се, че 28-годишният русенец е взел оръжието от рафт в магазин, в който тя е пазарувала.

Без предупреждение, той нападнал англичанката, която наръгал повече от 10 пъти във врата, обезглавил и изтичал на улицата с главата й в ръка. Започнал да вика, че Господ е дошъл на земята. Деянов е арестуван веднага след зверското убийство и е отведен в психиатрия.

Дъщерите на покойната Милс-Уестли изпратиха комюнике към британските медии, в което ги умоляват делото да не се превърне в медиен цирк.