Виктория Нюланд
Виктория Нюланд / БТА
Заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд пристигна на посещение в Киев, съобщи Укринформ, цитирайки публикация по темата на посланичката на САЩ в Украйна Бриджит Бринк в "Екс".

"Днес ще се срещнем с правителствени ръководители, ветерани и представители на гражданското общество, за да подчертаем общия ни ангажимент за победа над руската агресия в Украйна", пише Бринк.

Нюланд пристигна в Украйна за разговори на фона на нарастващата несигурност относно американската икономическа и военна помощ за Киев в момент, когато войната на Русия срещу Украйна приближава към втората си годишнина, предаде Ройтерс.
 

Украйна разчита до голяма степен на подкрепата на западните си съюзници, за да удържи на пълномащабната инвазия на Русия, започнала на 24 февруари 2022 г.

Досега през тази година Киев не е получил военна или финансова помощ от двамата си основни поддръжници - САЩ и Европейския съюз.

Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски - Андрий Ермак, заяви, че отлагането на американската помощ за Киев, която се обсъжда в Конгреса, ще създаде "голям риск" Украйна да загуби войната с Русия.

По време на посещението си в САЩ в началото на декември Ермак се срещна с Нюланд, за да обсъдят укрепването на двустранното стратегическо партньорство, припомня агенцията.
 
Пламен Йотински/БТА